neděle 3. května 2015

Kersko

místo: okres Nymburk (Středočeský kraj)
délka trasy: 11 km
obtížnost: 1 - 2
(1=asfaltové cesty, rovina či mírně kopcovitý terén; 2=polní a lesní cesty, rovina či mírně kopcovitý terén; 3=kopcovitý terén s větším převýšením; 4=hůře sjízdné lesní a polní cesty, více terénních nerovností, fyzicky náročná trasa; 5=nesjízdné)

Kersko je osada, patřící pod obec Hradišťko v okrese Nymburk. Proslavil jí spisovatel Bohumil Hrabal a následné natáčení filmu Slavnosti sněženek. Jedná se o lesní vesnici s chatami a domy v borovicových lesích v Polabí. Díky tomu je zde ideální terén pro cykloturistiku a výlety s kočárky (rovina, asfaltové a lesní cesty).

Výlet jsme začali v obci Hradišťko (1), kde jsme zaparkovali auto. Od něj jsme se vydali po silnici za obec, kde jsme se napojili na červenou turistickou značku (2), která prochází Kerskem. Na prvním rozcestí (3) se dá odbočit ke Krásné Pepině, my jsme ale pokračovali - přes další rozcestí (4) - dále po červené až k Josefskému pramenu (5). U něj je restaurace U pramene, kde se dá najíst a je zde i parkoviště. Po hlavní silnici, procházející Kerskem, se dá dojít k legendární restauraci Hájenka (7). Cestou stojí za navštívení Lesní ateliér Kuba (6) (výstavy, nákup suvenýrů). Jedinou jeho nevýhodou je, že ateliér je v patře, tudíž pro návštěvu s kočárkem není úplně ideální. Po stejné silnici jsme se vrátili zpět k Josefskému pramenu a od něj jsme se vydali opět po červené značce k bývalému koupališti (8) a k Hrabalově chatě (9). Od ní jsme se vraceli zpět k Hradištku. Abychom nemuseli jít po silnici, šli jsme po cestě směrem k Labi (10). Ta se sice později na silnici napojila (11), ale nešli jsme po ní dlouho - pouze k odbočce k menhiru (12). Od menhiru (13) jsme pokračovali dále podél Labe, až k první odbočce na Hradišťko (14), která nás zdárně dovedla do cíle.





odkaz na mapu


Cesta je pro kočárky sjízdná bez problémů. Jedná se o rovinaté lesní, polní  a asfaltové cesty.

Lesním ateliéru Kuba se dají koupit turistické vizitky č. 864 Přírodní park Kersko a č. 865 Lesní ateliér Kuba v Kersku a turistická známka č. 1611 Kerský les.

Kerský les

Pramen sv. Josefa

Restaurace U pramene

Hájenka

Kerské koupaliště

Autobusová zastávka s Hrabalovými kočkami

Hrabalova chata


1 komentář:

  1. titanium plate flat irons - TITIAN ART
    This is titanium lighter than aluminum is the perfect replacement for the top three mens titanium earrings spades, and titanium hair trimmer our top four is the spade diamond. It also fits the babyliss pro nano titanium hair dryer traditional titanium curling wand European diamonds.

    OdpovědětVymazat